niedziela, 13 lipca 2014

Sałatka z szynką parmeńską i fasolą szparagową

Potrzebne produkty:

  • 350 g fasolki szparagowej (zielonej)
  • 100 g szynki parmeńskiej 
  • 60 g pora
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki sezamu 
  • świeżo zmielona sól i pieprz


Wykonanie:

  1. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie ale tak żeby było lekko twarda.
  2. Na patelnie wlać łyżkę oleju z orzeszków ziemnych dodać sezam, drobno pokrojony czosnek,  por i szynkę parmeńską.
  3. Podsmażyć tak by wszystko się zarumieniło i por był miękki. 
  4. Na patelnie przesypać ugotowaną fasolkę i wszystko dokładnie wymieszać i posypać świeżo zmielonym pieprzem. 


* Porcja na dwie osoby. Jeśli ktoś lubi bardzo dobrze smakuje z pokrojonym na drobno serem kozim w ostrej panierce. Można jeść na ciepło i na zimno. 





1 komentarz:

  1. bardzo lubię tego typu obiadki, świetne na upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń