środa, 10 lipca 2013

Ciasto podwójnie czekoladowe


Potrzebne produkty:
ciasto

  • 200 g ciemnej, gorzkiej czekolady (70%)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 210 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka  aromatu waniliowego
  • 200 gram migdałów (pasków) 
  • 100 gram drobno pokrojonych orzechów włoski
  • 135 g mąki
  •  szczypta soli

polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao 
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie


  1. Rozpuszczamy masło i pozostawiamy do przestudzenia. 
  2. Czekolady miksujemy w blenderze na mączkę.
  3.  Dodajemy resztę produktów, wszystko dokładnie mieszamy tworząc jednolitą masę. 
  4. Blaszkę smarujemy masłem wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do formy. 
  5. Piekarnik nagrzewamy i pieczemy w 160 przez ok 20-25 minut

Polewa:

  1. Masło rozpuszczamy razem z czekoladą, dodajemy cukier i kakao. Polewa musi być błyszcząca i rzadka.
  2. Polewamy nią przestudzone ciasto. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz