niedziela, 14 lipca 2013

Maliny

Maliny, tak jak truskawki, ze względu na niską kaloryczność, można jeść bez umiaru.  
W diecie ubogokalorycznej można stosować maliny w celu oczyszczenia układu pokarmowego z zalegających, niestrawionych resztek pokarmu. W diecie strukturalnej natomiast, maliny można zastosować w celu wzmocnienia hormonalnego. Należy wystrzegać się ich w przypadku chorób układu moczowego i nerek ponieważ owoc ten ma dużą ilość puryny (substancja macierzysta kwasu moczowego). Puryna jest składnikiem, który musi być unikany przez osoby chore, np. podagrę  (dna moczowa). Jest to choroba polegająca na nadmiernym gromadzeniu kwasu moczowego we krwi, który odkłada się w mięśniach i stawach powodują stany zapalne. Produkty bogate w purynę, to: ryby, kawa, mocna herbata, parówki, konserwy, marynaty.

Właściwości malin:

  • mają właściwości rozkurczowe
  • łagodzą bóle menstruacyjne
  •  zawierają substancje podobne do aspiryny dlatego działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo
  •  obniżają gorączkę,
  • dzięki temu, że posiadają w sobie dużo błonnika, spożywanie ich zmniejsza ryzyko nowotworu jelita
  • grubego, prostaty i trzustki.


Wartości odżywcze w 100 g malin:
Energia – 29 kcal
Białko  -  1,3 g
Tłuszcze – 0,3 g
Węglowodany – 12 g
Błonnik – 6,7 g


Maliny, poza tym, że są niskokaloryczne, zawierają wiele składników odżywczych oraz wpływają na naszą kondycję zdrowotną to świetnie smakują i są niedrogie w sezonie. Poza sezonem możemy spożywać przygotowane z nich przetwory tj. dżemy, czy soki, które nas wzmocnią w dniach jesiennej chlapy.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz