niedziela, 1 września 2013

Męża mego sushi:)!

Potrzebne produkty:

  • 250 g ryżu
  • 5 alg
  • serek śmietankowy Philadelphia  
  • 1 świeży ogórek długi
  • 2 marchewki
  • 300 g fileta z łososia 
  • wasabi 

Zalewa do ryżu 

  • 2 małe łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru 
  • 3 łyżeczki octu ryżowego.


Wykonanie

  1. Ryż chiński należy wypłukać tak żeby była przejrzysta woda, zalać wodą na pół godziny. 
  2. Gotować przez ok  20 minut. (Dokładna procedura gotowania ryżu do sushi: http://www.strefaaktywnych.pl/artykuly,16,zasady-przygotowywania-ryżu-do-sushi.html). 
  3. W tym czasie połączyć wszystkie składniki do zalewy.
  4. Po przestudzeniu ryżu  wymieszać go z zalewą.
  5. Następnie algi smarujemy lekko serkiem
  6. Rozkładamy ryż, kawałki łososia, słupki ogórka i marchew. 
  7. Zawijamy dokładnie mocno uciskając bambusową matą następnie kroimy na nie duże kawałki. 
  8. Gotowe sushi maczamy w wasabi lub sosie sojowym.
Smacznego:)!







*Można dodać jeszcze awokado, zamiast łososia użyć tuńczyka, dodać więcej warzyw jak kto lubi.

Czy wiesz, że...
krążek sushi ma 43 kcal waży średni ok 30 g, dostarcza: 2 g białka, 1.9 g tłuszczu, 4,8 g węglowodanów i 0,4 g błonnika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz