Spód na tartę
Potrzebne produkty
- 220 g mąki pszennej
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru pudru ( jeśli robimy słoną tartę dajemy 1/2 łyżeczki cukru).
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli ( jeśli robimy słoną tartę dajemy 1 łyżeczkę soli).
- Mąkę, wodę, cukier, masło zagniatamy tworząc jednolite ciasto
- Ciasto dzielimy na 2 części, jedna ma być troszkę większa od drugiej.
- Wkładamy dwa kawałki do zamrażalnika na ok 25 minut
- Formę do tarty smarujemy masłem.
- Większy kawałek ciasta rozkładamy na spód formy. Ja rozkładałam palcami, można też rozwałkować.
- Kładziemy nadzienie, a następnie przykrywamy wierzch drugą częścią ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz