niedziela, 22 września 2013

Spód na tartę

Potrzebne produkty



  • 220 g mąki pszennej
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru pudru ( jeśli robimy słoną tartę dajemy 1/2 łyżeczki cukru).
  • 100 g zimnego masła 
  • szczypta soli ( jeśli robimy słoną tartę dajemy 1 łyżeczkę soli).

  1. Mąkę, wodę, cukier, masło zagniatamy tworząc jednolite ciasto
  2. Ciasto dzielimy na 2 części, jedna ma być troszkę większa od drugiej. 
  3. Wkładamy dwa kawałki do zamrażalnika na ok 25 minut
  4. Formę do tarty smarujemy masłem.
  5. Większy kawałek ciasta rozkładamy na spód formy. Ja rozkładałam palcami, można też rozwałkować. 
  6. Kładziemy nadzienie, a następnie przykrywamy wierzch drugą częścią ciasta. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz