wtorek, 29 października 2013

Krem pomidorowy z ryżem

Potrzebne produkty

  • 5 pomidorów malinowych 
  • 2 garści świeżej bazylii 
  • 1 małą czerwoną cebulę
  • oliwa z kawałkami bazylii 
  • 300 g świeżej startej włoszczyzny 
  • Dodatkowo 2 marchewki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 l wody 
  • 2 skrzydełka z kurczaka. 
  • łyża ostrej papryki 
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka cukru 
  • 2 łyżi octu winnego
  • sól i pieprz do smaku. 
  • małą śmietanę 12%
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 250 gram ryżu


Wykonanie

  1. Wodę z solą i  dwoma skrzydełkami gotujemy ok 20 minut. Dodajemy włoszczyznę i dwie marchewki i gotujemy ok 15 minut. 
  2. Pomidory, oliwę, koncentrat, paprykę słodką, ostrą, cukier, pieprz, ocet, świeżą bazylię, małą czerwoną cebulę, miksujemy w blenderze, a następnie dodajemy do gotującej się zupy. 
  3. Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Śmietanę mieszamy z 2 łyżkami mąki żytniej dodajemy chochlę zupy, mieszamy wszystko i przekładamy do zupy. 
  4. Zupę wraz ze śmietaną mieszamy, dodajemy pietruszkę  wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem żeby wszystkie składniki się dobrze połączyły. 
  5. Gotujemy ryż, lepimy z niego gałki które później przekładamy do talerzy z zupą. 
  6. Wierzch posypujemy koprem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz