piątek, 18 października 2013

Rybka w sosie egzotycznym Pani M:)

Ostatnio do pracy przyszło do mnie pudełeczko z przepyszną rybę nawet jej nie podgrzałam zjadłam na zimno była tak dobra:). Nie było mowy o podgrzaniu więc tym bardziej o uwiecznieniu tego dania zdjęciem, dlatego też wprowadzam tylko zdobyty przepis ale polecam wszystkim fanom ryb:).

Potrzebne produkty:

  • 700g płatków rybnych

Maczanka do ryby:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Sos

  • 2 marchewki 
  • 6 ząbków czosnku 
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 papryka konserwowa
  • 1 puszka ananasa
  • 2 łyżeczki curry
  • 12 łyżeczek cukru
  • 5 łyżek octu winnego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na maczankę mieszamy i w tym będziemy obtaczać rybę do smażenia.
  2. Marchewkę ścieramy i podsmażamy na oleju, dodajemy 6 ząbków zgniecionego czosnku.
  3. gotujemy 1 szklankę bulionu
  4. paprykę podsmażamy z ananasem i curry, dodajemy cukier, ocet winny i sos sojowy.
  5. Wszystko łączymy i razem chwile podsmażamy.
  6. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną. 
  7. Usmażoną rybę zalewamy gotowym sosem.
* Z własnego doświadczenia wiem, że bardzo dobra jest na zimno:)

Smacznego:)!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz